2


---

- Ifra avisen ”Dagen” for tirsdag 06.03. 2007, side 17:

(Kopi / avskrift: Rune L. og Trude Hansen pr. 06.03. 2007.)

---

FAKTA / BOK –

Johan Galtung: ”Menneskerettigheter – Vestlige, universelle eller begge deler?”,

Humanist forlag, 2007. Hft. 216 sider.


Menneske-rettigheter og menneskets behov


Av Jon Kvalbein


Gjennom mange år har professor Johan Galtung vært opptatt av freds-forskning. Internasjonalt har han vunnet anerkjennelse, men også egget til motsigelse. Han er inspirert av Gandhi og gir i bokas forord uttrykk for at han finner buddhismen tiltrekkende.

I denne boka drøfter han om menneske-rettighetene er universelle. Han påviser at de har en vestlig bakgrunn, knyttet til en bestemt historisk fase i Vestens historie. Galtung ønsker endringer som inkluderer erfaringer fra andre kulturer. Slike endringer må gjøres i dialog med ulike tradisjoner, hevder han.

I boka analyserer Galtung om menneske-rettighetene tilfreds-stiller felles-menneskelige behov. Han setter opp en liste over behov som i dag ikke er omfattet av menneske-rettighetene, og ønsker at nye rettigheter blir innarbeidet. Blandt disse lister han opp behovet for seksualitet, for å sove, for adgang til toalett, for ikke å bli drept, for ikke å drepe (militær-nekting), for sam-eksistens med naturen og for å kunne eksperimentere med en alternativ livs-stil.

Galtung peker med rette på at menneske-rettighetene i dag er for individ-orienterte. Han vil utvide perspektivet og tale om landsbyens, yrkers, stor-familiers, urbefolkningenes rettigheter. Men det blir ikke lett å utmynte dette i praksis.

Galtung nevner ikke kirker og livssyns-bærende institusjoner i sammenheng med menneske-rettighetene. Men dette er etter mitt syn eksempler på kollektive enheter som kunne trenge sterkere vern – i forhold til overgrep fra staten, men også i forhold til individuelle krav til frihet som kan undergrave disse enhetenes egenart.

Galtung mener at familien og ekteskapet i dag har for stor beskyttelse i menneske-rettighetene. Han ønsker åpning for hommo-seksuelle forbindelser, utenom-ekteskapelige forhold og gruppe-samliv, for at ulike menneskelige behov skal bli tilfreds-stilt. Dette viser bare hvor galt det kan bli dersom menneskelige behov alene skal være utgangs-punktet for fast-settelse av menneske-rettigheter. Noen har pedofile behov, noen er pyromane. Menneske-rettighetene må ha basis i normer og verdier som er forankret i noe annet enn individuelle behov.

Boka er ikke lett-lest og vil neppe få noen bred leser-krets. Den inne-holder interessante refleksjoner, men bør leses med kritisk blikk.


---

***

---


ADRESSER:


-- Dagen, avisen, PB 2394, Solheimsviken, N-5824 Bergen, Norge. Tlf. Sentralbord 55 55 97 00, Nyhets-tips 55 55 97 25, telefaks 55 55 97 40, E-post: / redaksjonen@dagen.no & sjef-redaktør Odd Sverre Hove odd.sverre.hove@dagen.no & redaktør Johannes Kleppa johannes.kleppa@dagen.no & nyhetsleder John Solsvik john.solsvik@dagen.no -


---